Klim-op
Klim-op richt zich op ontwikkelings-, opgroei- en sociaal-emotionele problematiek bij kinderen van 0-12 jaar.
Uitgangspunt in de werkwijze van Klim-op is dat er wordt ‘meegelopen’ met het gezin, zonder ‘de kar te gaan trekken’. Het gezin heeft en houdt regie en krijgt door middel van de behandeling zicht op eigen mogelijkheden en beperkingen, en op perspectief om hun mogelijkheden te vergroten.
De mogelijkheden en beperkingen van het netwerk worden in kaart gebracht, zodat het gezin ziet welke bedding er voor hen is om te groeien in zelfredzaamheid in het omgaan met opvoedvragen en/of psychische problematiek bij hun kind.
Binnen Klim-op is er de integraal visie dat een probleem van of met een kind altijd invloed heeft op alle gezinsleden en mensen om het gezin heen. Daarom is de hulp op het kind, het gezin en de omgeving gericht (‘systemisch werken’). Gekeken wordt welke factoren (beschermende en risicofactoren) bij kind, gezin en omgeving de situatie in stand houden en welke draagkracht en draaglast er is.
Er wordt gekeken naar wat dít kind nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen binnen zijn eigen mogelijkheden, waarbij gewerkt wordt aan het verder uitbouwen van de aanwezige krachten en vaardigheden van het kind en gezin (‘cliëntgericht'). Wat heeft het kind nodig van zijn ouders en wat hebben ouders nodig om dit te bieden? Daar waar trauma’s de emotionele, cognitieve en gedragspatronen in het gezin beïnvloeden worden deze benoemd en bij de jeugdige aangepakt.
Er wordt gekeken naar wat er wél mogelijk is en de hulpverlener kijkt samen met het kind, ouders en omgeving hoe zij het probleem waarvoor zij hulp vragen aan kunnen pakken en we werken samen aan het gewenste perspectief (‘oplossingsgericht werken'). Tegelijkertijd zal de hulpverlener vanuit haar expertise en ervaring aangeven wanneer zij een individueel traject voor de ouder, bijvoorbeeld bij het op de voorgrond staan van eigen problematiek (bijvoorbeeld onverwerkte trauma’s, verslaving), voorliggend acht om problematiek rond de jeugdige te kunnen aanpakken.
Daarbij is er steeds aandacht voor de veiligheid van kind en gezin en waar nodig wordt meegedacht om de veiligheid van kind en gezin te vergroten.
Klim-op biedt:
- Psycho-educatie: over bijvoorbeeld het ontstaan van gedragspatronen bij kind en in gezin, over de werking van het brein bij stress, over vaardigheden in het ontwikkelen van nieuwe patroneTraumabehandeling d.m.v. EMDR, Write Junior, TF-CBT (Trauma Focused Cognitive Trauma Therapy – kortdurende traumabehandeling met kind en ouders) en IGT-K (Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen)Gezinsgerichte behandeling d.m.v. VIB -Video Interactie Begeleiding t.b.v. versterken van opvoedvaardigheden, herstel van (zelf)vertrouwen van ouders, basisvertrouwen bij kindIntergenerationele systeembehandeling, onder meer contextuele benadering d.m.v. Een Taal Erbij; t.b.v. bewustwording en zo mogelijk verandering van onderliggende emotionele, cognitieve en gedragspatronen bij kind, ouders (en grootouders).Mindfulness voor kind en ouder samen (als onderdeel van breder behandelprogramma) Sherborne bewegingspedagogiek om op een speelse manier het contact tussen ouder en het jonge kind te bevorderen, en de ervaring van veiligheid, geborgenheid en eigen kracht te versterken.