Doelgroep
De doelgroep van Kijk op kansen is kinderen en jongeren met een complexe problematiek, waarbij het vermoeden bestaat dat er tevens een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafdheid een rol speelt. (Hoog)begaafdheid is een begrip dat op veel verschillende manieren beschreven kan worden. Een voorbeeld van een definitie van hoogbegaafdheid is het model van Heller:
In dit model wordt van verschillende begaafdheidsfactoren uitgegaan, die liefst in prestaties moeten worden omgezet om van een harmonische ontwikkeling te kunnen spreken. De omzetting van een begaafdheid in een vaardigheid gebeurt onder invloed van andere (niet-cognitieve) persoonlijkheids- en omgevingskenmerken van het kind/ jongere. Bij Kijk op Kansen gaan wij middels onderzoeken en gesprekken bekijken wat het kind of de jongere nodig heeft aan steun, sturing en inspiratie. Indien nodig stellen wij diagnoses en/ of plakken labels.
Kinderen met een combinatie van hoogbegaafdheid en leer- en/of sociaal-emotionele problematiek. komen vaker voor dan algemeen wordt aangenomen. Ze worden vaak aangeduid als "twice exceptional" of "dubbel bijzonder" vanwege hun unieke combinatie van zowel hoogbegaafdheid als leer- en/of sociaal-emotionele problematiek. Deze kinderen vertonen een unieke mix van eigenschappen, waardoor een alomvattende lijst moeilijk te geven is. Over het algemeen kunnen we echter stellen dat deze kinderen naast hun hoogbegaafdheid ook tekenen van leer- en/of gedragsproblemen vertonen. Het herkennen van de kenmerken bij deze "dubbel bijzondere" kinderen is vaak uitdagend, omdat de eigenschappen vaak tegenstrijdig zijn en er geen uniforme identificatiemethode bestaat. Op basis van slechts één of enkele kenmerken kan niet definitief worden vastgesteld of er sprake is van hoogbegaafdheid, een leer- en/of gedragsprobleem, of een combinatie van beide. In gevallen waarin een kind meerdere van deze kenmerken vertoont, is een grondig onderzoek door een ervaren expert op het gebied van zowel hoogbegaafdheid als leer- en/of gedragsproblemen noodzakelijk.
Een voorbeeld ter illustratie:
Een jongen van 8 jaar wordt aangemeld met slaapproblemen en problemen met aan het werk gaan op school. Er is een verzoek tot cognitieve therapie.
Na neuro-psychologisch onderzoek blijkt dat de jongen hoogbegaafd is, en moeite heeft om onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken.
Uit de voorgeschiedenis blijkt dat er sprake is van een traumatische bevalling voor moeder en kind. Daarna zijn de slaapproblemen al ontstaan.
Er wordt een behandeltraject gestart voor de jongen voor mogelijk geboortetrauma. Moeder heeft van tevoren drie eigen sessies t.b.v. het vergroten van haar mogelijkheden om als co-therapeut bij de traumaverwerking van haar kind te fungeren.
De schoolbegeleider heeft contact met school over de werkhoudingsproblematiek, en kan vanuit én de traumabril én de bril van hoogbegaafdheid met een leerprobleem, de leerkracht ondersteunen.
De orthopedagoog begeleidt de ouders en het kind om een nieuw slaapritme te gaan vinden.